seo и ux за google

SEO на Вашия сайт, или как да оптимизирате малък бизнес за Google и за интернет потребителите?

 Какво е SEO (СЕО)?

Оптимизацията за търсещи машини (SEO – Search engine optimization) на уебсайта Ви е основополагащ фактор за успеха на маркетинг стратегията Ви в интернет. Всеки предприемач желае страниците с продуктите и услугите му да бъдат колкото може по-високо в класацията на Google, за да бъдат открити, да станат харесвани и разпознаваеми.

За разлика от платените реклами, СЕО е процес, който – при правилно изпълнение и поддържка – носи дълготрайни резултати с незаменима стойност.
Инструментариумът за засилване видимостта на бранда Ви включва както вътрешни похвати (on-page SEO), така и външни (off-page SEO) мерки. Тук вълшебната пръчка е в ръцете на добрия оптимизатор. В случая – това може да сте самите Вие. Отбележете си точките, по които да поработите, и направете офертите и идеите си откриваеми в органичните резултати.

Потребителското изживяване (UX – User experience) като цел номер 1 в процеса на СЕО

Осигуряването на високо ниво UX постига изпълнението на два базисни критерия. Добрият дизайн, изчистеният код, лесната навигация в сайта и ангажиращото, добре структурирано съдържание от една страна задоволяват потребителското търсене, а от друга – улесняват роботите на Google да индексират сайта по-бързо. И тъй като търсачката обръща все по-голямо внимание на потребителските действия и сигнали, накарайте я да Ви хареса и да претърсва все повече и по-добри статии и линкове. Обърнете сериозно внимание на всички изброени параметри:

Адаптивен дизайн

СЕО стратегията Ви непременно трябва да наблегне на адаптивния (responsive) дизайн. Търсенето на информация от мобилните телефони вече изпреварва това от настолния компютър. Ако сайтът Ви до днес не е имал мобилна версия, постарайте се да я получите от разработчиците си. Ако стартирате нов сайт и започвате с по-малък бюджет, изберете тема (шаблон), която поддържа тази функция. Човекът на път не спира да сърфира и да търси. В тази връзка е и следващият съвет от мен:

Проследяване на резултатите и локална видимост

Възползвайте се от услугите на самия Google, за да получите повече ползи от онлайн присъствието си. Свързвайки сайта си с Google Search Console и Google Analytics, ще можете да отчитате и анализирате резултатите си – какво се идексира, какъв е трафикът Ви по географски и демографски признак. Разгледайте възможностите, експериментирайте и вижте какво съдържание привлича основния трафик.
Google създаде още един инструмент за по-добра локална оптимизация. Това е Google my business. С регистрацията си Вашата дейност става лесно откриваема, защото в резултатите на търсачката ще се откроявате с адрес, контакти, работно време и разбира се – упътване и карта, как да стигнем до Вашия обект. Всъщност Google my business е сред най-добрите партньори на локалните предприемачи. Представете си, че имате пицария, отдалечена от центъра на града. Аз съм турист, излизам от хотела в района и започвам да търся през мобилния си телефон място за хранене в близост. Търсачката ще ми покаже първо заведенията в радиус 1-2 км. Познайте как бих Ви станал клиент! Точно така, Google my business ще ме доведе при Вас. Повече за тази услуга ще отделя в друга подробна статия.

Качествено съдържание

SEO вече не е само трупане на ключови думи и на линкове. Основно е продуктивното съдържание. Колкото по-добро е то, толкова по-качествен е Вашият сайт като източник на информация в очите на Google. Добро е съдържанието, направено за хората. То се изразява в полезен текст и интересен илюстративен или видео материал. Отбележете го в СЕО плана си като №1 по важност. Защото висококачественото съдържание е най-споделяно и харесвано, а бързото му популяризиране не убягва на Google и той бързо го изкачва нагоре в резултатите си, особено ако отговаря и на следващия критерий:

Релевантност

Постарайте се да представите продукта, услугата или идеята си възможно най-конкретно. По-съсредоточената и пълна информация в статиите, добрите оферти и ясната подкана за действие(Call to action) на целевите Ви страници дават ясна картина на потребителите какво биха могли да получат, ако отворят сайта Ви. И бонус от самите търсачки: те вече се стараят да показват в резултатите си възможно най-уместната и полезна информация. Не е сложно да стана Ваш клиент, ако направя заявка за „добра пицария” в района на Вашата… стига да сте изпълнили основните SEO правила за откриваемост, локализация и релевантност на съдържанието.

SEO търсене и локализиране
SEO е комплексен процес. С пълна и точна информация ще достигнете до повече клиенти.

Скорост

Оптимизирайте съдържанието си така, че страниците да се зареждат възможно най-бързо. Потърсете инструменти за измерване на скоростта. Ако вече сте регистрирали сайта си в Search console, можете да използвате PageSpeed Insights, за да тествате бързината му, както и да поправите показателите, които са незадоволителни, и да подобрите скоростта на зареждане. Можете да потърсите и плъгини, които да компресират информацията и да съкратят още повече времето за зареждане на страниците.

Вътрешни линкове като част от on-page SEO

Свържете информацията си по уместност посредством вътрешни линкове. Така потребителите по-лесно ще достигат до свързани статии и ще продължат да „разлистват” страниците Ви вместо да напуснат. Това Ви застрахова от висока степен на отпадане, или по-нисък Bounce rate – важен SEO показател, който трябва да следите. Задачата Ви е да откриете СВОЯТА тайна, с която да задържите посетителите колкото може по-дълго в сайта си.
Чрез вътрешните връзки получавате и трети бонус: роботите, които индексират съдържанието Ви, бързо ще „разберат” колко добре структурирани и полезни текстове имате да покажете.

Външни линкове и off-page SEO

В живота авторитетът ни на професионалисти, търговци или добри родители се създава от самите нас, от хората около нас и това, което те говорят за нас. В интернет средата нещата стоят по същия начин, само че по-глобално. Да се върнем на Вашата пицария в квартала. Ако позиционирате името й онлайн и направите всичко възможно за лесното откриване на физическия адрес е добре, но можете и още:

Да накарате интернет потребителите да говорят за Вас, да споделят удовлетвореността от обслужването ви и да повишат доверието към Вас. Трябва да създадете страници в социални мрежи като Facebook и да контактувате пълноценно в дискусии с феновете си; да регистрирате обекта си в специализирани каталози, директории и т.н. Но внимавайте! Само естествените линкове (връзки) към сайта (пицарията) носят ползи. Позволявайте да Ви цитират само авторитетни източници и търсете връзки единствено от авторитетни сайтове. Това е трудна и бавна СЕО стратегия, но пък осигурява твърди основи на бранда Ви, особено ако е новосъздаден.

SEO заглавия, тагове, метатагове, атрибути.

Чисто технически е добре да построите (оптимизирате) статиите си около ключовите думи, които сте избрали за конкретната си кампания. Какво означава това? На първо място вплетете ключовите думи в перфектно заглавие и се постарайте то ясно да разкрива темата и ползата за читателя. (Повече за копирайтинг техниките за добро заглавие може да прочетете тук.) Добавете ги по важност и в т.нар. URL, и в Alt atr на снимката, за да ги разпознае и Google. Постарайте се тези думи и фрази да присъстват – по възможност в началото – и в метаописанието, подзаглавията и текста. Не прекалявайте обаче с честотата на използване на ключови думи, за да не попадне статията Ви в спам секцията на търсачките.
С риск да се повторя, ще напомня за най-важното а именно, че

Google е доволен когато потребителят е задоволен. В този смисъл решаваща е следната мантра:

Добавена стойност и уникалност на съдържанието

Може да не сте топ оптимизатор, но ако подхождате като откривател и гуру в своя бранш и давате на хората това, което търсят, сте на прав път. Разкривайте им ден след ден подробности „от кухнята”, запишете видео със стъпки за изпичане на хитовия Ви блат за пица, предложете им специални оферти за посещения, дегустации, надяждане и пр. идеи.
Съставете план за редовно публикуване на свежи новаторски статии, които биха привлекли трикратно повече аудитория на сайта Ви, и действайте. Ако имате нужда от помощ, не се колебайте да потърсите и добър SEO копирайтър.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top