Статия за бранд стратегия - Univirgo

Кои сте Вие за потребителите? Напишете бранд стратегията си и излезте начело!

Какво е бранд?

В света на бизнеса в България понятието бранд стана все по-популярно… сякаш мистерията около чуждицата би покрила с блясък извехтялото име или марка. Всъщност необходимостта от блясък е явна и няма значение с какво понятие ще наречем изграждането на връзка с потребителите си. Страхотната новина е, че бизнесът осъзнава идеята за успех посредством  нова ориентация на маркетинг стратегиите си. И за да се отличи и да бъде предпочетен, успешният предприемач не свежда значението на бранда си до „Правя си лого и започвам да продавам”. Стъпил твърдо на земята, той вплита най-успешните стратегии, за да предложи на аудиторията най-доброто. И това е то!

Брандът е всичко!

Лошата новина е, че не Вашето модерно лого ще накара хората да похарчат парите си за продуктите/ услугите/ идеите Ви. Биха го направили, ако зад логото Ви стои източник на качество и иновация, например Apple, Adidas, LG.

Все пак има добра новина!

Потребителите са основните играчи и Вие имате своите козове. Ако ги изиграете стратегически, ще бъдете забелязани по правилния начин. За целта трябва…

да поработите върху бранда си като цялостно послание.

Точно така, доверието във вашата марка включва всичко:

  • Лого
  • Обслужване и поддръжка на услугите Ви
  • Тон на комуникация
  • Дизайн на уебсайта
  • Съдържание на сайта
  • Ценностите Ви и придържате ли се към тях?
  • А как поздравявате?

Както казах по-горе, Вашият бранд не е само лого. Но той започва с него и от другите компоненти зависи с какъв смисъл ще го изпълните.

Докато с обслужването и поддържката можете да се заемете лично на базата на опита си, с голяма част от брандинга Ви могат да се справят по-добре професионалистите.

Дизайн на лого и уеб сайт

За целта можете да наемете добър дизайнер-художник, който да въплъти в изображение духа и ценностите на предлаганото от Вас качество. Важно е да изберете логото, което съответства най-добре на очакванията Ви, защото ще го имплементирате във всичките си рекламни материали.

Наемайки разработчик за уебсайта на компанията Ви, предварително се подгответе с идеи и изисквания, които трябва да бъдат покрити при изпълнението му. Очаквайте обаче да направите компромиси с Вашите представи, защото понякога те се разминават с трендовете и функционалността. Във всеки случай трябва да сте наясно с нещо определящо:

Бранд се прави екипно

Вие сте двигателят. Но уеб дизайнерите са изпълнители – на Вас, и на… Google. За целта е нужно да имате на разположение човек, който знае как работят търсачките, така че не само да бъдете откриваем, но и да се изкачи сайтът Ви поне на първа страница в резултатите на Google. Тук се намесва т.нар. SEO оптимизация и успехът й е определящ. Повече по темата може да прочетете в статията за SEO за малкия бизнес, както и да получите конкретни насоки за SEO текста в случай, че не сте наели SEO копирайтър. .

Но да се върнем на компонентите, които градят бранда Ви. Имате лого, имате уебсайт, а какво ще публикувате в него и какво ще бъде посланието Ви към желаните посетители, които искате да превърнете във Ваши читатели, последователи, клиенти? Знаете ли…

Защо съдържанието на уебсайта е най-важният елемент на Вашия бранд?

Много предприемачи не се замислят за отношението на всяко изречение в сайта им към интернет потребителите. Не се замислят как влияе тонът, обръщението върху потенциалните решения на читателя – да прочете още, да купи или да напусне.

Думите, които използвате на всяка страница, са най-важната причина потребителят да избере Вашия бранд пред конкуренцията. Следователно, уеб съдържанието Ви има задачата да заинтригува, да представи компанията Ви като най-доверена, да ангажира, да подтиква към действие.

Много фирми не смятат копирайтинг стратегията за важен компонент, хвърлят повечето средства за уеб дизайн и това е най-голямата им грешка. Защо?

Няма бранд без качествена информация, насочена към потребностите на хората

Всъщност какво ще правите с готов модерен сайт без съдържание? Нищо. Защото без уникален и добре оптимизиран текст никой няма да Ви открие в интернет, дори пицарията Ви да е най-лъскавото място в центъра на града. Бихте ли си позволили да не се наложите сега, когато локалното търсене чрез смартфони е определящо за посещаемостта на обектите?

Не запълвайте сайта си с купища информация за историята на фирмата си. Не говорете за себе си, говорете с аудиторията и не игнорирайте нуждите й. Най-напред са потребностите, които можете да задоволите по уникален и достъпен начин. Всичко останало е на заден план и ще Ви го покаже и интелигентният Google с некласиране или отпадане от резултатите си.

Как все пак да развиете бранда си със съдържание?

Тонът, с който изберете да говорите с аудиторията, определя и речника, който ще използвате в комуникацията. Препоръчителна е учтивата форма. Избягвайте жаргони, етикети и клишета от рода на „водещи в сферата”, „лидери сред конкуренцията” и пр.

Нека заглавието на сайта, на страниците и на публикациите Ви съдържат основната полза, която предлага Вашият бранд

Така читателят ще разбере на мига за какво му говорите и дали си заслужава да продължава да чете. Наблегнете на съдържанието на всяка целева страница (landing page), за да спечелите таргетираните посетители като клиенти. Предлагайте реални решения и не заблуждавайте. Задължително вмъквайте призиви за действие. Тук можете да научите за още техники за писане на уеб съдържание, а в случай, че не можете да се справите със написването и оптимизацията на статиите си, не се колебайте да наемете SEO копирайтър.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top