10 въпроса на копирайтъра

Въпросник на всеки добър копирайтър

Професионалният копирайтър задава 10 въпроса за съдържанието на всеки онлайн бизнес проект и не работи евтино

Вие сте горд собственик на надежден бизнес и сте решили да го позиционирате онлайн. Няма нищо по-естествено и прогресивно от това. Всеки предприемач е длъжен да го направи, за да не остане в опашката след конкуренцията. Светът е онлайн. Това означава, че клиентите ни са в мрежата и ние трябва да достигнем до тях. Така, както Вие достигате до всичко с помощта на Google.

Освен от програмист и дизайнер, ще имате нужда и от някой, който да напише съдържанието Ви така, че брандът Ви да стане грамотно представен, лесно откриваем и разпознаваем. Основната отговорност тук носят 2 фигури – Вие и копирайтърът.

Преди срещата с копирайтъра бъдете готови да дефинирате ясно всеки детайл от проекта си и да бъдете честен в отговорите на следните 10 въпроса:

 1. Каква е целта на проекта Ви? Какво въздействие желаете да постигнете с текстовото съдържание = реакция, която очаквате от аудиторията си?
 2. Каква е философията на компанията Ви? С какъв тон комуникирате с клиентите си? В случай, че имате вече маркетинг материали от предишен период, желаете ли новото съдържание да е в същия стил?
 3. Кои всъщност са клиентите Ви? А до кои искате да достигнете?
 4. Какви проблеми решавате с продукта/ услугата си?
 5. Какво възпира хората да поръчат/закупят конкретно Вашия продукт/услуга/идея? Тук е необходимо да обсъдите със своя копирайтър или маркетинг екип стратегия за елиминиране на пречките и притесненията по отношение на значимостта и ползата. С какво Вашето предложение превъзхожда това на конкуренцията?
 6. Опишете духа, уникалността на това, което оферирате, с няколко думи. Кое Ви притеснява и кое Ви вдъхновява?
 7. Кои са истинските Ви конкуренти? Кои са силните им страни?
 8. Определили ли сте ключовите думи за копирайтинг проекта? Трябва да знаете, че анализът според нишата и употребата на ключовите думи в процеса на оптимизацията са от решаващо значение за успеха на всеки дигитален проект. Обсъдете тази точка с писателя на съдържанието Ви много детайлно.
 9. Имате ли крайни срокове, с които копирайтърът да се съобрази? С кого от компанията Ви може да контактува и обсъжда вариантите на статиите и други маркетинг материали?
 10. Какъв е бюджетът Ви за SEO и копирайтинг? Вероятно сте осмислили факта, че без оптимизация с качествено и ангажиращо съдържание няма как да класирате сайта си на първа страница в Google. Добре е да предвидите ежемесечен разход за тази цел, тъй като процесът на оптимизация за търсачките е дълъг, бавен и по-сложен от очакваното. (Но резултатите от него са незаменими и с най-масовата реклама, която всъщност ще Ви излезе по-скъпа във времето.) Най-добре е да назовете сумата предварително пред екипа от оптимизатори и копирайтъри, за да не се разочаровате взаимно впоследствие.

Високото качество и добрият маркетинг и SEO копирайтър не са евтина услуга

Не вярвайте на фирми, които Ви обещават всичко в едно на минимална цена и еднократно. Няма програмист и дизайнер, които да разбират и от оптимизация, и от маркетингово писане. Не се хващайте на уловката „еднократна оптимизация и си номер 1 срещу скромните ХХХ лв“. Това е невъзможно и непрофесионално. Така сценарият на бизнес проекта Ви се усложнява и оскъпява заради хилядите грешки и поправките, за които впоследствие ще трябва да платите на професионалисти. Защото – вярвайте ми – всеки грамотен интернет потребител се смущава от неграмотно звучене и писане. И няма как да го превърнете в посетител и почитател на бранда си, а да не говорим – и в потребител на Вашето съдържание и услуги.

В морето от специалисти е трудно да изберете точния копирайтър и SEO оптимизатор

 • Вариант 1: Доверете се на доказали се агенции с множество препоръки от свои успешни клиенти.
 • Вариант 2: Доверете се на това, което Ви вдъхва вяра интуитивно. Ако сте повярвали в доводите на настоящата статия, ако Ви е харесал стилът на писане и не сте открили нито една правописна грешка, то вероятно сте открили свой помощник, съмишленик и създател на Вашето маркетинг и SEO съдържание. Свържете се лесно с новия си копирайтър!

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top